Behuizing van moeder aarde

Gisteren werd ik weer geconfronteerd met de behuizing van mollen en muizen. Ook dit zijn natuurwezens en horen in het geheel. Maar vind ik ze leuk in mijn moestuin? Om heel eerlijk te zijn niet. Ze zijn natuurlijk ook weer nuttig.

7840F26F-2C1C-4530-A36D-D6DD617983D2.jpeg

De mol wroet in de grond maar de molshopen die hierdoor ontstaan kun je nuttig gebruiken. Ze schijnen bijzonder geschikt te zijn om planten te kweken. Omdat het van diep komt, is het onkruid en ziektekiemen vrij en vormt hierdoor een uitstekende basis om als zaai- en stekgrond te gebruiken.

Over de muis kan ik niet echt iets nuttigs vinden. Ik lees wel dat ze voornamelijk plantaardig voedsel eten zoals groene delen van grassen en kruiden. Nu begrijp ik dat mijn basilicum waarschijnlijk door de muizen zijn weggevreten en eerder mijn salie dan ook.

Ik zie dit alles maar als een bijzonder leerproces want ik ben nog nooit eerder zo verbonden geweest met de natuur. Ook hier is het gewoon een kwestie van geven en nemen en je wordt op de proef gesteld wat betreft verdraagzaamheid. Maar bij overlast moet er toch worden ingegrepen, helaas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s