Mierenkolonie

Wat had ik vandaag weer een vreselijke ervaring. Ik was twee dagen niet op de moestuin geweest dus ook niet in de kas. Normaal gesproken gaat de kas, wanneer we er zijn, open zodat het even kan doorluchten nu weet ik natuurlijk niet of dit de oorzaak is van mijn ervaring. Mijn voornemen was om de paprikaplanten in de grond te zetten. Deze grond hebben we begin van het jaar helemaal vernieuwd en is nog lekker los. Ik zet mijn schep in de grond en ik word overvallen door allemaal mieren. Ik besloot direct alle eitjes in een emmer te scheppen, met water te vullen en in de sloot te gooien. Ik vertelde het aan mijn Italiaanse buren en die vertelden mij dat ik het gewoon even moest omscheppen en dan wordt het wel minder, gewoon enkele dagen volhouden. Ik ging, zoals gezegd, de grond omscheppen maar ik stuitte op nog veel meer mierenkolonies met onwijs veel eitjes. Ik werd zelfs gebeten op handen en voeten. Ik riep ze weer en er kwam zelfs een bioloog bij en geen van allen had deze hoeveelheid eerder gezien. Toch kan het geen kwaad zei de bioloog het komt door de warmte van de stenen en de Koningin bereid zich voor om straks uit te vliegen. Hoe het ook zit, ik vind het vreselijk naar maar dit is de natuur, de mieren beschermen het nieuwe leven. Ook in mijn tuin ging het precies zo, eerlijk gezegd werd ik er een beetje gek van.

43802D4C-49C7-4CC9-8355-5706BD349A62

Maar er gebeuren natuurlijk ook leuke dingen op de moestuin, het harde werken wordt beloond. Vandaag had ik een goede oogst twee komkommers, een gourgette, twee bakjes mooie grote aardbeien, sla en zwarte bessen. Alles groeit ontzettend goed en hier geniet ik enorm van. Het verwijderen van het onkruid blijft lastig want heel veel heb ik met netten moeten beschermen zodat de vogels niet voor mij gaan oogsten zoals: aalbessen, aardbeien, doperwten, peultjes, knoflook, capucijners en de kersen zijn al uit de boom verdwenen. De pompoen planten groeien enorm en zoeken hun weg door het aardappelveld. De bramenstruik zit bomvol met vruchten en de framboos lijkt het ook goed te doen, hoe leuk is het om je eigen groenteboer te zijn.

2 Replies to “Mierenkolonie”

  1. Ik heb ook een hekel aan mieren. En aan luizen, en slakken en wespen. Maar ze zullen toch wel een functie hebben in het hele systeem. Ik heb er geen verstand van maar bestaat er niet een natuurlijke vijand tegen ze? Zoals lieveheersbeestjes om luis te bestrijden? Fijn dat er toch nog genoeg te oogsten valt voor jullie 🙂

    Like

  2. Hallo Gerrit bedankt voor je reactie. Natuurlijk ben ik op zoek gegaan wat het nut van zoveel mieren is. Heel veel wijzer werd ik niet, ze houden de grond lekker los maar ze werken heel goed samen en communiceren telepathisch, kennen geen rangorde. Iedereen werkt vrijwillig voor de Koningin. Interessant toch?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s