Ego

Ik was aan de wandel met een vriendin en ik vertelde haar over een ervaring die ik eerder in de week had gehad. Pratende voort trokken we uiteindelijk de conclusie dat mijn ego wel op de proef gesteld moest zijn. Thuisgekomen besloot ik toch maar weer eens te kijken of ik hier iets over kon vinden want dat brengt mijn gedachten weer tot rust. Ik vond de volgende informatie op http://www.zelfkennis.nl.

Het ego houdt van: aandacht, liefde, waardering of bewondering.
De ontwikkeling van het strategisch zelf, dit is het deel van ons dat de wereld in gaat om succes en erkenning te verwerven, erbij te horen, geaccepteerd te worden en om gezien te worden. Je wilt de verlangens van het ego realiseren.

Iedereen heeft zijn eigen gevoeligheden, deze kleuren de bril waardoor je naar de wereld kijkt en bepalen wat je doet om gezien en gewaardeerd te worden. Het lijkt alsof je reageert op de wereld zoals die is, terwijl je eigenlijk reageert op je eigen interpretaties en behoeftes.

Het ego kan ook stil zijn omdat het sterk is en met beide benen rust in de werkelijkheid. Het stille ego kan luisteren naar anderen, begrijpen dat ieder zijn eigen kijk heeft op de wereld vanuit zijn eigen geschiedenis en dat je eigen kijk ook maar een versie is waarmee je zin en betekenis aan je leven geeft. Je kunt boven je eigen individuele perspectief uitstijgen zodat je je ook met anderen kunt identificeren, dit noemen ze interdependentie en kenmerkt het stille ego.

Zelfcompassie; je ziet je ervaringen als deel van het mens-zijn, waardoor je je verbonden voelt met anderen, in plaats van geïsoleerd. Hierdoor kun je ook compassie voelen met anderen: openstaan voor het leed van mensen in het algemeen, onhebbelijkheden van anderen zien tegen de achtergrond van hun verlangen naar erkenning, en beseffen dat we dat verlangen allemaal hebben en allemaal op onze eigen onvolkomen manier bevechten.

Nederigheid verwijst naar centrale kenmerken van een kalm, bescheiden ego, zoals: een gebalanceerde kijk op je eigen kwaliteiten en beperkingen, openstaan voor nieuwe ideeën en voor informatie die ingaat tegen je eigen opvattingen, en waardering voor de wereld en de mensen om je heen.
Nederigheid is een stabiliserende kracht die werkt in combinatie met bepaalde drijfveren, zoals het verlangen om te leren en je te ontwikkelen, om te creëren of om bij te dragen aan het collectieve welzijn.

Door al je wijsheid en zelfinzicht heen blijft je ego steeds tegen je aanduwen en strategieën bedenken: ‘Doe iets!’ Maar het beste is je ego even gerust te stellen en te zeggen: ‘Het is goed!’ De reacties die je later bedenkt, zijn vaak de beste. Dan kan er een andere wereld voor je opengaan. Als je waardevol bént, maak je contact met de wereld zoals die écht is. Het betekent bovendien dat je ook luistert naar waar je écht in gelooft. Je hoeft niets meer te bewijzen, je kunt ontspannen en je inzetten voor waarden die er écht toe doen, die groter zijn dan je ego.

Ik ben dankbaar dat ik deze informatie heb kunnen vinden en daarom deel ik deze ook graag. Alles heeft namelijk te maken met het ontwikkelen van een zelfkennis en een realistisch zelfbeeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s