Verhalenkamer Heiloo

Wist jij al dat Stichting De Buitenkans, gevestigd op het terrein van St. Willibrordus in Heiloo, een verhalenkamer heeft?

Ik weet het sinds kort doordat ik zelf mijn herstelverhaal daar mocht houden. Via via kreeg ik te horen dat ze nog vrijwilligers zochten voor de verhalenkamer. De GGZ is tegenwoordig steeds meer in het nieuws en niet zonder reden. Steeds meer mensen krijgen door te veel druk te maken met psychische klachten. Uit ervaring weet ik dat het iedereen kan overkomen, wie of wat je ook bent werkdruk, stress, pesten zijn factoren die veel invloed hebben op de geestelijke gezondheid. Wanneer je te lang op je tenen moet lopen dan ligt een burn-out en andere vormen van uitval op de loer.

In de verhalenkamer ontmoet je ervaringsdeskundigen die de worsteling tot herstel achter zich hebben liggen en die bereid zijn om anderen te steunen of misschien willen luisteren naar jouw verhaal. Ervaringen delen is soms prettig zodat je misschien begrip vindt in de weg die je momenteel bewandeld. Binnenkort wordt ik ook medewerkster van de verhalenkamer en om mij alvast in te lezen heb ik een boek meegekregen over de geschiedenis van de geestelijke gezondheidszorg in Noord-Holland-Noord. Het boek heet ‘Een bron van zorg en goede werken’. Tijdens mijn kennismakingsgesprek werd mij al snel duidelijk dat er voor mij uitdaging kan liggen op deze plaats. Als ervaringsdeskundige heb ik mijn eigen verhaal en ik weet dat de weg eruit veel van mij en mijn omgeving heeft gevraagd. Ik weet ook dat mijn gave mij een bepaalde weg heeft ingestuurd om deze ervaring te onderzoeken.

Het boek over de geestelijke gezondheidszorg confronteert mij met mijn eigen ervaring. Om heel eerlijk te zijn wist ik al op jonge leeftijd, ik zat nog op de lagere school, dat er een gekkengesticht in Heiloo was. Mijn vader werkte hier namelijk als kapper, ik hoorde wel eens verhalen dat hij soms patiënten moest vastbinden. Wanneer ik op het terrein was, omdat ik iets bij hem moest brengen, dan zag ik ook patiënten lopen. Gelukkig had mijn vader ons ook verteld dat het vaak heel intelligente personen waren die in deze geestelijke toestand terecht waren gekomen. Dit kwam volgens hem doordat ze geen rem hadden en teveel van zichzelf hadden gevraagd, wij hoefden niet bang voor ze te zijn.

Toch waren er verschillende soorten patiënten en ook verschillende paviljoens en behandelingen. Op de eerste plaats was het van enorm belang dat rust, reinheid en regelmaat werden toegepast. Ik weet nog wel dat mijn moeder het daar ook altijd over had, bij de opvoeding zijn de drie R’s van groot belang. Ik kom zelf uit een gezin van twaalf kinderen waarvan er twee vlak na de geboorte zijn overleden. Je begrijpt dat in een groot gezin en een kleine woning aandacht werd besteed aan orde en structuur en we hadden ook huishoudelijke taken waar op werd toegezien. Het klinkt nu misschien heel ouderwets en conservatief maar ik herinner mij een leuke jeugd en over het algemeen leefden we met elkaar in harmonie. Wanneer orde weg valt dan ontstaat er chaos en dit heeft over het algemeen nare gevolgen. Ruzie en conflict werd bij ons redelijk snel opgelost door erover te praten en excuses moesten worden gemaakt.

Waarom vertel ik dit nu allemaal? Ik ben er achter gekomen dat mijn bipolaire stoornis, waarbij ik psychotisch ben geworden mij veel duidelijk heeft gemaakt. Ik heb door mijn leven heen altijd erg mijn best gedaan en veelal naar de verwachtingen van anderen. Dit ging niet van zelf hier moest ik veel tijd en aandacht in stoppen om tot resultaat te komen. Er is mij wel gezegd dat ik té lang op mijn tenen heb gelopen. Terugkijkend heb ik vaker last gehad van overspanning, de andere keer was ik overwerkt en de laatste keer kreeg ik een time-out. Dit bleken signalen voor mij te zijn omdat ik mijn grens niet kende en té veel hooi op mijn vork nam. Het enige wat mij toen werd aangeraden was het wat rustiger aan te doen, te genieten van het weer en de natuur. Maar in 2006 toen het werkelijk fout ging had ik net het traject van cognitieve gedragstherapie doorlopen. Ik dacht dat ik het allemaal wel wist en dat ik volledig in mijn kracht stond. Ik had begrepen dat ik zelf verantwoordelijk was voor mijn creaties door mijn gedachten te analyseren werd mij duidelijk of ze reëel of irreëel waren. Mijn gedachten bepaalde mijn gedrag.

Mijn psychose zette mijn wereld op zijn kop en er stond mij maar één ding te doen, ik moest mijn gedachtenwereld onder controle zien te krijgen en begrijpen wat ze mij te zeggen hadden. Op de eerste plaats verlangde mijn geest naar rust, ik sliep een gat in de dag. Er kwam een periode van luiheid maar tevens had ik behoefte om mij creativiteit uit te drukken. Mijn talent was ongekend, alles wat ik vorm wilde geven dat lukte mij. De vragen die ik mij zelf stelde waren: Waarom is dit mij overkomen, wat heb ik over het hoofd gezien?
Is er een overeenkomst met eerdere situaties? Wat hebben ze mij te vertellen?

Ik zocht hulp via neuro-emotionele integratie (NEI) die mij inzicht gaf in mijn gevoelswereld. Ik leerde meer op mijn intuïtie te vertrouwen en begon waarde te hechten aan mijn nachtelijke ingevingen. Ik kon dit niet makkelijk delen vanwege mijn psychotische ervaring waar mijn man en familie zich tóch nog steeds zorgen om maakte. Ik besloot om mijn gedachten aan het papier toe te vertrouwen door erover te schrijven wat uiteindelijk een reisverslag is geworden over de zoektocht naar mijn ware zelf.

Inmiddels weet ik natuurlijk dat er geestelijk iets groots is gebeurd wat tot verwarring heeft geleid maar ik heb kort geleden een documentaire gezien ‘Crazy wise’ waar ik mezelf in herkende. Ik begaf mij al jaren op het spirituele pad en was ontzettend leergierig, ik verslond ontzettend veel boeken waar ik over nadacht. Nu heb ik ook gelezen dat het de intentie van iedere spiritueel zoeker moet zijn om de kundalini te laten ontwaken dit schijnt tot verlichting te leiden. Ik heb mij hier nooit bewust mee bezig gehouden maar bepaalde gave heb ik wel ontwikkeld. Ook heb ik gelezen dat een spiritueel zoeker er minstens tien jaar voor moet uittrekken ter voorbereiding op de zuivering van je lichaam en geest zodat je de ontwaking kunt behouden en onderhouden. Voor mij is het inmiddels dertien jaar dat ik op een dieper niveau met mezelf bezig ben. Mijn gedachten, overtuigingen, emoties, prioriteiten en gehechtheden zijn in een ander daglicht komen te staan. Ik voel steeds meer dat ik zelf verantwoordelijk ben voor alles wat ik denk, zeg en doe. Zo kijk ik ook naar de wereld om mij heen.

Alles wat ik heb geleerd wil ik graag doorgeven zodat het van nut kan zijn voor andere mensen. Hiervoor heb ik een presentatie gemaakt die een drager is voor zelfontplooiing en persoonlijke ontwikkeling. Inmiddels heb ik begrepen dat de spirituele weg bedoeld is om in je eenheid te komen waar je de innerlijke kracht maar tevens rust, kalmte en vrede vindt. Hierover laat ik mij momenteel inspireren door de natuur en ook deze kennis wil ik weer delen.

Tot slot wil ik u laten weten dat ik nu heel goed weet wat ik wil, wat ik kan en waar ik goed in ben. Ik kan absoluut niet tegen druk en stress, ik heb veel behoefte aan harmonie en vrede. Dit is dan ook waar ik mij voor wil inzetten, ik wil de wereld een klein beetje mooier maken door mensen bewust te maken van eigen verantwoordelijkheden en de vrede in zichzelf te zoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s