Schaamte- en schuldgevoelens

Na mijn lezing te hebben bijgewoond werd mij de vraag gesteld: ‘Hoe heb je de gemaakte fouten aangepakt?’

Ik moest hier even over nadenken. Op de eerste plaats heb ik in de tijd dat ik mijn fouten maakte er niet zoveel meegedaan. Ik kende voornamelijk schaamte- of schuldgevoelens maar wist dat ik verder moest met mijn leven. Wel dacht ik: ‘DIT nooit meer!’ Maar doordat ik bepaalde gewoontes niet veranderde herhaalde ik mijn fouten waardoor ik niet vrij kwam van schaamte- en schuldgevoelens.

Het moment dat ik er voor koos om bewust met mijn emoties aan de slag te gaan moest ik iedere situatie analyseren en hierdoor werd mijn gedrag zichtbaar. Het werd mij duidelijk waarom ik bepaalde emotie toeliet en deze emotie ging ik verder uitdiepen. Meestal had het te maken doordat ik mij geraakt of persoonlijk aangevallen voelde. Weer later begreep ik dat dit met mijn zelfbeeld te maken had en daar wilde ik meer over weten.

Ik heb mij toen verdiept in de kernkwadranten waardoor ik inzicht kreeg in mijn kwaliteiten, valkuilen, allergieën en begreep wat mijn uitdagingen waren. Ik heb mij gericht op mijn uitdagingen en hierdoor voelde ik mij steeds prettiger. Wat ik wel begrepen heb dat je al je eigenschappen moet accepteren en aanvaarden want ze horen allemaal bij je persoonlijkheid het is alleen belangrijk dat je ze kent en tijdig voelt wanneer je uit balans bent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s