Satori

Satori is een soort intuïtie. In het Japans betekent het begrijpen van de eigen ware aard. Satori kan een valkuil zijn voor de mens op het spirituele pad. Het is een moment van verlichting waarin iets opeens helder of verhelderend kan zijn. Satori is een uitdrukking van een mystieke eenheid.

Ik ben op zoek hoe ik tot éénwording kan komen en het boogschieten was enkele jaren geleden voor mij het middel om dit te bereiken. In april 2016 ging ik op les en in de zomer van 2016 schoot ik de sterren van de hemel. Ik genoot van het boogschieten tot in het voorjaar van 2018. Er kwam een nieuwe uitdaging op mijn pad. Vitaal en fit wilde ik door het leven gaan. Dit hield in dat ik een nieuwe levenswijze moest creëren. Oude gewoontes en patronen moest ik doorbreken. Actief in de natuur en een volkstuin bleek hier het middel voor te zijn. Zelf groeten zaaien, kweken, oogsten en eten alles vers van de tuin. Van het begin tot het eind bewust van het proces. De natuurlijke cyclus werd mij op een eenvoudige wijze duidelijk gemaakt. Ik heb zoveel over het leven en mezelf mogen leren. Ik weet nu dat alles een eigen tijd heeft.

Roemi, de grote soefi-dichter, heeft eens gezegd dat God alles in de uiterlijke wereld maakt om als een metafoor voor het innerlijke te dienen. Wanneer ik bewust bezig ben met boogschieten of tuinieren dan zie ik alles als een metafoor, het spreekt mijn verbeelding aan. Sinds ik mij bewust ben van het creëren en scheppen ben ik mij bewust van het goddelijke in mezelf. Werken vanuit dit punt en met het volste vertrouwen, begin ik opnieuw met het bereiken van mezelf door het beoefenen van boogschieten. Als ik het goed doe, mijn materiaal op mezelf aanpas, dan zou het zo kunnen zijn dat ik ondanks al mijn handelen tot een onbeweeglijk middelpunt word. Dan zou ik het laatste stadium kunnen bereiken en dat is volgens het boek ZEN – in de kunst van het boogschieten (Herrigel, 1991): De kunst wordt kunsteloos, het schieten wordt tot een niet-schieten, tot een schieten zonder boog en pijl, de leraar wordt weer tot leerling, de meester beginner, het einde het begin, en het begin een voleindigheid.
Ik heb begrepen dat er nog een weg is te gaan om tot het ware ZEN in de kunst van het boogschieten te komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s