Emoties

Door schrijver Harari was ik nieuwsgierig geworden naar de film Inside-out van Disney. Ik heb hem direct aangeschaft en zojuist bekeken.

De emoties en kernherinneringen worden op een speelse manier in kaart gebracht. Het hoofdkwartier bestaat uit de vijf basis emoties: plezier, angst, afkeer, woede en verdriet. Deze trekken continu aan de touwtjes.
Je bouwt van jongs af aan kernherinneringen op die worden weergegeven als eilandjes en dit zijn: lol, vriendschap, eerlijkheid, familie en persoonlijkheid. Deze herinneringen worden opgeslagen in het langetermijngeheugen.

Door onverwachte gebeurtenissen kan er onrust ontstaan binnen de kernherinneringen. Je kunt plezier verliezen doordat die zich druk moet bezighouden met goede herinneringen onder de aandacht te blijven brengen. Hierdoor kan verdriet helaas de overhand krijgen. De negatieve emoties treden meer op de voorgrond.
Het is belangrijk dat je je weer op iets leuks kunt focussen, dingen waar je blij van wordt. Maar het langetermijngeheugen is eindeloos en gelijk aan een doolhof. Als plezier hierin is verdwaald kost het tijd en moeite om zich uit dit doolhof te bevrijden.

In die tussentijd bestaat de kans dat je de eilandjes verliest zoals lol, vriendschap, eerlijkheid, familie en persoonlijkheid omdat de emoties invloed hebben op je gedrag en deze weer op je omgeving. Wanneer je vriendschap en familie verliest komt hier eenzaamheid voor in de plaats. Feiten en meningen veroorzaken chaos. Het enige wat helpt is terug te keren naar het moment dat alles nog goed was en de emoties te delen en verdriet toe te laten. Hier is moed voor nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s