Ben ik een revolutionair?

Krishnamurti zei ooit: “Een hervormer houdt zich bezig met resultaten en oppervlakkige veranderingen. Alleen een revolutionair graaft door tot aan de wortels, zoekt de oorzaak waarin het resultaat besloten ligt.”

Ik ben mij er werkelijk van bewust geworden dat wanneer je iets wil veranderen in de wereld, je eerst bij jezelf moet beginnen. Wanneer er onrust in jezelf is moet je op zoek naar de oorzaak. Dit houdt in dat je inderdaad soms moet graven. Maar dit kan alleen als je werkelijk een verandering wilt in de situatie waarin je zit.

Vandaag op de volkstuin werd mij dit toch weer zo mooi duidelijk gemaakt. We hadden een paar bessenstruiken verplaatst, dit was een enorme zware klus. Het wortelgestel was enorm. Toen we ze met veel moeite hadden uitgegraven moesten ze op een andere plek weer worden ingegraven. Natuurlijk heb ik dit met veel liefde en aandacht gedaan.

Toen was het stuk grond waar ze uitkwamen aan de beurt. Ik begon met het omspitten en het krioelden van het onkruid ofwel kweekgras. Nu heb ik gelezen dat kweekgraswortels uiterst voedzaam zijn maar ik ben ze niet van plan te eten. Het kweekgras heeft lange en vertakte wortels, tot 50 cm lang, en ze breken snel af. Ik wilde de grond weer helemaal schoon hebben en met veel geduld ben ik hiermee bezig geweest.

kweekgras

Dit spitten en graven gaf mij opnieuw inzicht. Wanneer je patronen, gewoonten en overtuigingen wilt veranderen dan moet je wel een revolutionair zijn. Je zoekt alleen niet buiten jezelf maar zoekt naar de oorzaak die jezelf hebt gecreëerd, want alleen dat kan je veranderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s