Terug naar de bron

‘Terug naar de bron’, dit is wat onze vakantie mij liet zien en voelen.

Zoals jullie inmiddels wel weten laat ik mij inspireren door symbolen. Mijn zoektocht is volgens mij aan zijn eind gekomen. Het spreekwoord luidt: ‘Er leiden vele wegen naar Rome’. Pelgrims lopen ‘De weg van Assissi’, deze loopt van Florence via Assissi (de geboorteplaats van Franciscus) naar Rome. Ik ben echter tot inzicht gekomen in Umbrië bij het bezoeken van diverse plaatsen zoals: Cortona, Perugia, Assissi en uiteindelijk Rome. Ik kwam een beetje in weerstand door alle pracht en praal maar na onderzoek bracht de informatie mij toch ook weer verder. De symbolen spraken tot mijn verbeelding.

Via Wikipedia vond ik iets wat mijn nieuwsgierigheid deed prikkelen.

Het was Constatijn de Grote die in 313 na Chr. het Christendom uitriep tot officiële religie, wat een enorme omslag was voor de Christenen. Ze waren immers ruim drie eeuwen vervolgd.

Tussen 1309 en 1377 breekt een tijdperk aan van verval en machtsstrijd. Dit komt mede door de verplaatsing van de pauselijke zetel (curie) naar Avignon. Na deze periode wordt het Vaticaan weer door de paus als zijn residentie ingenomen. In de Renaissance ontwikkelt Rome weer, Michelangelo werkt aan de Sixtijnse kapel en Bramante werkt aan de nieuwbouw van de Sint-Pieterskerk.

Natuurlijk is er veel meer over geschreven maar waar het mij om ging is dat ik mij een bepaald beeld had gevormd van Franciscus, die in de vroege 13e eeuw een hele andere boodschap uitdroeg. Hij liep mee in één van de kruistochten maar ging in tegenovergestelde richting en wilde laten zien dat hij op een andere manier zijn geloof uitdroeg maar wel ging voor vrede.
Een belangrijke regel van Franciscus in de omgang met andersdenkenden en andersgelovigen was onder andere de afwijzing van woordenstrijd. Armoede, dienstbaarheid, geweldloosheid zonder wapenen, zelfs zonder het wapen van het woord, gingen voor hem hand in hand en in dit perspectief ondernam hij in 1219 tijdens de kruistocht zijn persoonlijke vredesmissie naar de sultan van Damiate, waar hij hoffelijk werd ontvangen en spirituele gesprekken voerde.

Wat is dan toch de reden geweest waarom alles zo groots opgezet moest worden en wanneer heeft dit eigenlijk plaatsgevonden? Al die kathedralen, basilieken etc. het moet wat gekost hebben. Ik heb mij laten vertellen dat met de bouw van de basiliek is gestart nadat Franciscus heilig is verklaard en dat door de toestroom van mensen die aan de pelgrimstochten deelnamen een grotere basiliek moest worden gebouwd. Ik ben ook katholiek opgevoed maar ben mij nooit zo bewust geweest van dit uiterlijk vertoon. Nu besef ik dat ik een innerlijke pelgrimstocht heb gemaakt en dat ik ben uitgekomen bij mijn bron waar het vredig, rustig, kalm en ruimtelijk is (zie foto).

De bron
Terug naar de bron

Ook hebben we vier weken in ons eigen (tijdelijke) olijfboomgaard mogen vertoeven, het was er zo groot en stil (106 olijfbomen) dat het voor ons een waar paradijs was. De olijfboom (zie foto) symboliseert het zuiveren van je ziel, dus als dit nog niet het geval was dan is dat zeker in deze vakantie gelukt. Ik wil maar zeggen als je kunt genieten van wat er in het nú op je pad wordt gezet, dat het lijkt als een hemel op aarde. Ik zal proberen mijn nieuwe kennis en inzichten in volgende artikelen met jullie te delen.

olijfboom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s