Bezieling en kwaliteit van leven

Ik besloot nog eens mijn boekenlijst door te nemen. Van de meest interessante en leerzame boeken heb ik in het verleden een samenvatting gemaakt. Veel boeken heb ik ook aangeraden in mijn boek Aisha. Maar de boeken die nu mijn aandacht trekken hebben allemaal te maken met ‘bezieling’.

In 1999 had ik een bijzondere ervaring, ik was samen met een vriendin in een boekhandel in Alkmaar. Toen ik het boek ‘Bezieling en kwaliteit in organisaties’ in mijn handen had voelde ik mij bijzonder akelig worden, ik besloot om naar buiten te gaan. Zij kwam achter mij aan en vroeg mij toen: ‘Ingrid kan je mij zeggen welk boek dit was?’ Ik ging samen met haar naar binnen en wees haar het boek aan. Zij vertelde mij dat ik dit boek niet hoefde te kopen maar dat ik hem bij de bibliotheek kon lenen, ik moest hem wel gaan lezen.

In 2000 werd ik aangenomen als managementassistent bij de gemeente Bergen, tijdens mijn gesprek zag ik het boek ‘Bezieling en kwaliteit in organisaties’, bij de gemeentesecretaris tussen haar boeken staan. Ik begreep dat alle managers dit boek hadden ontvangen om te lezen en dit vond ik heel bijzonder. Ik werd uiteindelijk project-assistent op verschillende projecten en heb veel ervaring en kennis op gedaan.

In 2006 werd ik echter ziek en raakte ik uit het arbeidsproces.
Ik kwam bij mijn laatste lezing tot de ontdekking dat mijn doel is geweest: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf!’ Dit heb ik gedaan en ik heb het ervaren als topsport. Twaalf jaar lang, jaar in jaar uit heb ik mezelf een (sub)doel gesteld om te komen bij mijn doel. Ik vond het hard werken en misschien heeft niet iedereen dit gezien of ervaren maar dat hoeft ook niet. Het was mijn weg, mijn missie en ik heb het gedaan omdat ik hiertoe was gedreven. Van binnenuit was er een energie die mij stuurde en mij niet liet stoppen.

Veel schrijvers hebben mij gesteund in dit proces, wat voor mij een pelgrimstocht is geweest en ik besef dat ik hier alle ruimte voor heb gekregen.
Wayne Dyer: uit het boek ‘De cirkel is rond’; Mijn lessen over leven, liefde, geluk en veerkracht.

Dr. Maslow zei vaak dat de toestand van zelfverwerkelijking slechts door een klein aantal mensen kan worden bereikt, omdat de meeste mensen zich bezighouden met het najagen en bevredigen van lagere behoeften: fysieke behoeften, veiligheid, liefde, bij de groep horen en bij anderen in hoog aanzien staan. Hij visualiseerde die lagere behoeften als de basis van de piramide die hij een ‘hiërarchie van behoeften’ noemde. De top van deze piramide beschreef hij als een ‘verheven rijk’ waar slechts een handjevol mensen zich bezighoudt met de zin en het doel van het leven.
We moeten leren hoe we van een op ons ego gebaseerde identiteit, waarbij de nadruk ligt op competitie, angst en uiterlijkheden, kunnen overgaan op een hoger bewustzijn, dat wordt gekenmerkt door vrede, waarheid, liefde en zuiverheid.

Victor Frankl:
Als we niet meer in staat zijn om een situatie te veranderen, worden we uitgedaagd om onszelf te veranderen.

Elisabeth Köbler Ross: uit het boek ‘Dood’:

Het laatste stadium van innerlijke groei: De mooiste mensen die we hebben gekend zijn de mensen die weten wat het is om te verliezen, om te lijden, om te worstelen, om geliefden kwijt te raken, en die hun weg uit het dal hebben gevonden. Deze mensen hebben een waardering, een gevoeligheid, een begrip voor het leven dat hen vervult met compassie, zachtmoedigheid en een diepe, liefdevolle zorgzaamheid. Mooie mensen zijn er niet zomaar.

Gebruik verbeeldingskracht als innerlijke blauwdruk van wat je graag wilt manifesteren. Handel vervolgens alsof die huidige droom al is verwezenlijkt.

Overige boeken die mij vanaf nu nog steeds zullen steunen zijn:
• Bezield leven – Pamela Kribbe
• Bezielde kosmos – Ervin Laszlo
• Bezieling en kwaliteit in organisaties – Daniël Offman
• Confucius – De gesprekken
• Toekomst van de Liefde – Daphne Rose Kingma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s