Wortelen – aarden

 

Zoals ik al eerder schreef heeft Ibiza mij via beelden weer inspiratie gegeven. Mijn oog valt op de natuur op alles wat er is en waar we niets voor hoeven te doen. Tijdens onze bergwandeling werd ik naar bergwanden getrokken. De verscheidenheid van kleuren en lagen. Ik ging mij afvragen hoe deze rotsen zich eigenlijk vormden. Ik zag de aftakeling en hoe de wortels zich blootgaven. Ik voelde aan de rotswand en merkte eigenlijk dat ik deze met de hand kon afbrokkelen. Ik moest constateren dat er gewoon los zand onder zit, gewoon fijn zand. Toch vormt dit samen een stevige rots waar de wortels zich in vormen en de bomen kunnen groeien.

Het zal je niet verbazen dat ik dit toch weer als een metafoor wil gebruiken. Uit ervaring weet ik dat het voor ons mensen ook ontzettend belangrijk is om geaard door het leven te gaan. Spiritualiteit wordt nog weleens verward met zweverigheid. Het kan zo zijn dat mensen die zich spiritueel willen ontwikkelen veel kennis tot zich nemen en zich met allerlei zaken gaan bezighouden die niet goed verwerkt kunnen worden doordat ze slecht geworteld zijn. Zij lopen dan het gevaar dat ze geestelijk overwerkt raken dat nare gevolgen kan hebben. Er zijn ook jongeren die de harde waarheid hier op aarde willen ontvluchten en denken dat het daarboven beter is. Zij houden zich vooral bezig in het hoofd en er is weinig verbinding met het hart of gevoel, dit komt doordat hier een blokkade op zit. Ook zij zijn over het algemeen niet goed geaard. Ze staan niet met beide voeten op de grond.

Wortels 2 Ibiza
Wanneer je niet geaard of gegrond bent dan kom je minder sterk over. Je bent erg kwetsbaar en je trekt de dingen snel persoonlijk aan. Met andere worden als je wel goed geworteld bent sta je sterker in je schoenen en straal je kracht uit.

Boom Ibiza

Het is dus heel belangrijk om sowieso te werken aan een goede fundering, een basis waar je op kunt groeien. Een stevige grond waar de wortels hun weg vinden zodat je veel voeding op kunt nemen en je door zelfontplooiing, persoonlijke ontwikkeling kunt groeien tot een spiritueel wezen. Want als je omgeving niet veilig is, de grond onder je voeten wordt weggehaald dan zullen de wortels geen voeding meer opnemen en val je letterlijk en figuurlijk om.

2 Replies to “Wortelen – aarden”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s