Een interview met jezelf

Waarom zou je geen interview met jezelf houden. Op deze manier leer je jezelf beter kennen. Je krijgt antwoorden op de volgende vragen:

  • Wie ben ik?
  • Wat wil ik?
  • Wat doe ik?

Interview met me zelf (19 februari 2016)

1. Je bent geïnteresseerd in filosofie, religie en mystiek. Wat trekt je daarin zo aan?

De diepgang, nadenken over de zin van het leven. Inzichten serieus nemen en ernaar handelen.

2. Welke filosofen, schrijvers en denkers hebben je het meest geïnteresseerd?

Galina Ashley, Socrates, Helena Blavatsky, Paulo Coelho, Geert Kimpen, Marianne Fredriksson, Pamela Kribbe.

3. Waarom is dat bij de eerste persoon die je noemde het geval? Heeft die persoon ooit een uitspraak gedaan die je heeft geraakt?

Ik ontving in een moeilijke tijd van mijn leven een boek van mijn schoonzuster met als titel ‘zelfontplooiing door kunst’, geschreven door Galina. Dit boek heeft mij geïnspireerd en hierdoor ben ik een creatieve cursus gaan volgen. Hierin kon ik mijn emoties uiten. Zij heeft mij geraakt en ik ben ook haar andere boeken gaan lezen en uiteindelijk kwam dit tot een ontmoeting. Op een gegeven moment ben ik haar gaan opzoeken in Zwitserland om mijn rugzak definitief te legen zodat er ruimte kon komen voor iets nieuws.

4. Hoe probeer je de hang naar het spirituele in je dagelijks leven te integreren?

Gewoon te leven en mijn hart te volgen, proberen bij mezelf te blijven en commentaar langs mij heen laten gaan. Liefde delen en proberen elkaar te begrijpen.

5. Hoe gaan de mensen in jouw leven – je relatie, je vrienden – met jouw interesse in die zaken om? Delen zij je interesse of voel je je er alleen in staan?

Niet iedereen deelt mijn interesse maar dat hoeft ook niet. Het is heel lastig om al mijn inspiratie met anderen te delen. Ik vertel wel alles aan mijn man en hij doet zeker moeite om mij te begrijpen. Ook ben ik vrijwilligster in een woon- zorgcentrum en daar kom ik wekelijks bij een dame waar ik alles aan kwijt kan en er is een dame die het juist allemaal heel goed begrijpt en blij is dat ze mij heeft gevonden. Verder coach ik zo nu en dan mensen en daar kan ik ook veel in kwijt.

6. Er wordt wel gezegd dat de zware dingen een mens tot groei en ontwikkeling brengen. Welke periode in je leven vond je het moeilijkst?

Het verlies van mijn baan is écht het alle moeilijkste geweest, naast dit verlies verloor ik ook mijn twee huisdieren en dit alles bracht mij in een diep diep gat.

7. Heeft die ervaring jou achteraf ook iets goeds gebracht?

Jazeker, het heeft mij aangezet tot een zoektocht naar mezelf, met alles wat daaruit voortgevloeid is.

8. Zie jij de crisis die we nu ervaren op het gebied van milieu en economie ook als een kans om op een andere, betere manier te gaan leven?

Als je het mij vraagt is het, hoe vervelend ook, noodzakelijk om vanuit chaos weer te gaan bouwen. Op dit moment lijkt alles om religie te draaien en ik ben van mening dat religie ‘geloven in jezelf – in je ware Bron is’. Als we allemaal vrede in onszelf vinden dan komt er op een dag vrede in de wereld. We moeten beseffen dat we zelf verantwoordelijk zijn voor onze gedachten – woorden en daden.

9. Geloof je dat jij daar zelf een rol in te spelen hebt?

Ja dat denk ik wel. Ik wil jongvolwassenen zeker helpen om op deze wijze naar zichzelf te kijken, en helpen datgene te veranderen wat ze belemmerd om te zijn wie ze in wezen zijn.

10. Wat vind je belangrijk om over te brengen aan een volgende generatie?

Ik wil de volgende generatie leren bewust te leven, ze laten zien dat alles begint bij je zelf.

11. Waar haal je die wijsheid vandaan?

Deze wijsheid heb ik vooral door ervaringen en het zoeken naar oplossingen. Dit kwam dan weer uit boeken, ik heb er heel veel verslonden maar alle kennis serieus genomen en aan mij zelf gewerkt.

12. Zou je willen dat iemand die dingen tegen jou had gezegd toen je jong was?

Toevallig heb ik hierover nagedacht. Mijn oma was al op haar 65e in het verzorgingstehuis en mijn opa werd dement. Ik ben niet vaak op bezoek geweest maar misschien had zij mij ook wel veel te vertellen. Mijn moeder heeft het vooral erg druk gehad met haar kapsalon en hierna vrijwilligerswerk, zij stelde zich ook altijd dienstbaar op maar heeft niet veel gelezen. Ik heb wel veel van mijn dromen en ideeën met haar kunnen delen.

13. Wat is voor jou het grootste goed in het leven?

Liefde, harmonie en schoonheid. Op een verantwoorde manier met elkaar omgaan en elkaar helpen waar dat mogelijk en noodzakelijk is.

14. Geef je daar ook echt prioriteit aan?

Ik doe mijn best, in mijn meditaties vraag ik om de dingen op mijn pad te zetten omdat ik denk dat ik meer kan als dat ik nu doe. Toch durf ik het betaalde werk, een baan waar veel van mij verwacht wordt, niet meer op te zoeken. Ik ben bang dat dit mij opnieuw ziek zal maken.

15. Tot slot: hoe zie je je eigen toekomst en die van de wereld?

Ik zie nog wel een tijd van onrust, maar mensen zullen uiteindelijk wel naar zichzelf moeten gaan kijken omdat verandering noodzakelijk is in vele opzichten. Er is al een groep mensen die hier bewust mee bezig is en laten we hopen dat dit net als een olievlek groter en groter gaat worden.

One Reply to “Een interview met jezelf”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s