Terug naar de basis waarom?

Waarom vind ik het zo belangrijk om terug te gaan naar de basis. Ik voel dat het daarom gaat. Alles valt of staat met een stevige basis. Hoe creëren we dit? Het heeft te maken met kennisoverdracht. Van oudsher werd dit gedaan, hoe ver we ook teruggaan er is altijd overdracht geweest. Ik wil even teruggaan naar de tijd van Confucius 551 voor christus tot 479. Eén van de kenmerken van Confucius was dat hij een hekel had aan chaos. Hij stelde daarom regels op voor orde en overzicht. Het opvolgen van deze riten bracht een beschaafde samenleving. Hij was van mening dat, wie volgens de riten leeft, gelukkig kan worden. Het leidde ook tot een beschaafde samenleving.

Iedereen heeft behoefte om een ander iets te leren. Dat wil zeggen mensen die iets hebben ervaren, waardoor ze kennis hebben om te delen, dit ook werkelijk willen delen. Zeventig procent van wat wij leren, leren wij door ervaring en oefening, twintig procent door erover te praten met anderen en tien procent door formeel leren. Het lijkt mij dan ook zo mooi om een geïnspireerde ervaringsdeskundige over een bepaald onderwerp in de gelegenheid te stellen om deze kennis over te brengen.

Ik heb mij laten inspireren door een artikel waarin ‘de Koran, uitleg voor kinderen’ werd aangekondigd. Ik dacht; wat willen de moslims hun kinderen leren? Ik dacht terug aan een kinderbijbel en dacht; wat wilde ik mijn kind leren? Wat willen Christelijke ouders hun kinderen leren? Ik besloot deze Koran te bestellen maar tevens de kinderbijbel eens te lezen. Zelf ben ik niet grootgebracht met de bijbel dus ik was benieuwd welke verschillen en overeenkomsten ik ging tegen komen. Mijn conclusie is dat we allemaal hebben geleerd over de tien geboden. De Thora, Het Oude Testament en ook de Koran hebben de verhalen van de profeten beschreven. Hoe eenvoudig is het om deze regels allemaal nog eens te lezen en je er misschien mee te verbinden.

Wat is een profeet? Een profeet is een boodschapper van het woord, het woord wat wordt ingegeven op een onverklaarbare wijze. Men noemt het wel ‘openbaring’, ‘ingeving’ of ‘inspiratie’. Niemand kan dit verklaren maar er zijn mensen die via dromen hun boodschap of idee ontvangen. Ook ik weet nog steeds niet waarom ik alles in mijn schoot geworpen krijg. Waarom ik ingevingen krijg die mij in beweging zetten en mij verder laten zoeken.

Het is voor mij belangrijk dat er rust en vrede komt. Tevredenheid in ieders hart, zodat er rust, kalmte en harmonie wordt ervaren. Het lijkt erop dat ik deze wijsheid, de weg ernaar toe mag gaan uitdragen. Ik weet alleen nog niet hoe? Wat is de juiste weg? Welke mensen willen mijn boodschap horen? En als ze hem horen, kunnen ze er dan ook iets mee?  Daarom deel ik het momenteel op mijn blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s