De verschillen en overeenkomsten waar we iets van kunnen leren:

Confucius zei: ‘Op mijn vijftiende besloot ik dat ik wilde leren. Met dertig was ik gevestigd. Met veertig was ik vrij van twijfels. Op mijn vijftigste werd ik me bewust van het mij door de hemel beschoren levenslot. Na mijn zestigste was alles wat ik hoorde in overeenstemming met wat ik al wist. Nu, na mijn zeventigste, volg ik wat mijn hart begeert zonder misstappen te begaan.’

Het is nooit te laat om te leren. Wat je niet weet kan je ook niet uitdragen of veranderen. Een mooie spreuk kan steun bieden:

Schenk mij de kalmte om te accepteren wat ik niet kan veranderen.
De moed om te veranderen wat ik kan veranderen.
De wijsheid om het verschil te weten.

We leven in een hectische maatschappij waar momenteel veel onrust is. Mensen worden geconfronteerd met verlies. Verlies van baan, gezondheid, dierbaren en dit bezorgd stress en leegte. Hierbij worden we ook nog eens geconfronteerd met migranten die ook op zoek zijn naar een veilige plek, werk en inkomen om in hun eerste behoeften te kunnen voorzien. Natuurlijk ontstaat er dan angst onder de mensen, inkomensverlies waarbij je mogelijk de huur of hypotheek niet meer kunt opbrengen. Bang om zelf niet meer aan het werk te komen, structuur te verliezen omdat je geen dagelijkse activiteiten meer hebt. Denk dan aan bovenstaande spreuk of gebed.

Migratie is van alle tijden:

Migratie vond ook na 1870 plaatst, de grote steden in heel Europa begonnen fors te groeien. Mensen trokken van kleine steden naar grotere steden en ook de mensen van het platteland vertrokken naar de steden. In Nederland ging dit om honderdduizenden mensen. Het aantal inwoners in Amsterdam verdubbelde tot iets meer dan een half miljoen in 1900. In Rotterdam verdriedubbelde het tot een inwonerstal van 318.000. Deze bevolkingsexplosie had grote culturele gevolgen. De migranten lieten alles achter wat niet kon worden meegenomen en ze kwamen op een plaats waar ze niet of bijna niets hadden, behalve hun werkkracht en hun dromen. De autochtone stadbewoners zagen hun vertrouwde buurt veranderen door de komst van mensen met andere leefwijzen, die zich niet konden of wilden aanpassen aan de van oudsher in de buurten geldende zeden en gewoonten. (Uit het boek ‘de Nieuwe mens’ van Auke van der Wout)

Hiermee wil ik zeggen dat ook de angst van alle tijden is. Men is vertrouwd met het leven en de gewoontes die bekend zijn. Verandering van denken en doen is lastig en vraagt om geloof, vertrouwen en geduld. Dit is voor beiden groepen het geval. Het heeft te maken met gewenning, inpassing en samenwerking en ook misschien wel gunnen. Kunnen we nog wel delen en inzien dat we het eigenlijk heel goed hebben in Nederland/Europa? Misschien moeten we ons eens afvragen: ‘Wat hebben we nu, op dit moment, werkelijk nodig?’ Neem hier eens een moment stilte voor en kijk eens welk antwoord er als eerste in je gedachte komt en doe hier dan iets mee. Deel het met me als je wilt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s